Bakan Akar: Depremin ardından 42 bin Suriyeli ülkelerine döndü
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen depremde 44 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
“BİRLİKTE SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”
Depremin en büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, şu ifadeleri kullandı; “Olumsuz hava koşullarına ve bazı iletişim sorunlarına rağmen, 6 Şubat’tan bu yana gösterdikleri büyük fedakarlık ve azim sayesinde bugüne kadar geldiğimiz mesafeyi birlikte gördük ve gördük. Daha çok şeyin olduğunun bilincindeyiz. önümüzde iş çok ciddi ilerleme kaydettik bu sorunları birlikte çözeceğiz.
“57 TABURYE İLE SALLAMA BÖLGESİNDEYİZ”
Burada bir normalleşme söz konusudur. Normalleşme yolunda acil sorunların çözülmesi adına vatandaşlarımızın huzuru için çalışıyoruz. Mehmetçik de ilk andan itibaren seferber oldu. Ordumuz büyük bir özveriyle çalışıyor ve çalışmaya devam ediyor. Bu da toplamda 57 tabur ile 40 binden fazla işçi anlamına geliyor ve işçilerimizin Kıbrıs dahil çeşitli yerlerden naklini sağlayarak azami gayreti gösterdik. En değerli şey arama kurtarmaydı. Burada uzman kadromuz büyük emek vererek vatandaşlarımızın kurtuluşuna katkı sağladı.
“NELERİMİZ VAR NELERİMİZ YOKSA BAKANLIK OLARAK HAREKET ETTİK”
Barınma, yeme içme sorunları, sağlık sorunları. Bakanlık olarak vatandaşlarımızı ilk andan itibaren seferber ederek yaralarını sarmak için çaba sarf ettik. Shake bölgesindeki 109 mutfağımız ve 41 seyyar fırınımızla vatandaşlarımıza günde 3 öğün yemek ve ekmek sağlamaya çalışıyoruz. Bölgemizde banyo tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanması için seferber olduğunun bilinmesini isteriz. Milli Eğitim Bakanımızla gerçekleştirdiğimiz görüşme çerçevesinde tüm bölgelerde elimizden geldiğince gençlerimizin eğitimine katkı sağlamaya çalışıyoruz.
“DEPREM MAĞDURLARINA ULAŞMAK İÇİN 70 UÇAK VE 70 HELİKOPTER KULLANDIK”
Ülke genelinde hava köprüsü kurarak 70’e yakın uçakla aktarmalara destek olduk. Benzer bir köprüyü denizde yaparak, iş makinelerinin gelişi için gemilerimizi kullandık. Yaralılarımızın bir an önce sağlık tesislerine nakledilmesi için gerekli sevki sağladık. 70’e yakın helikopterle yurt içi ve yurt dışı yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için büyük çaba sarf ettiler, etmeye de devam ediyorlar. Bölgedeki ve bölge dışındaki sosyal tesislerimizi ihtiyaç sahipleri için açtık, misafir etmeye devam ediyoruz.
“SURİYE’DEN HERHANGİ BİR GÖÇ BİR GEÇİŞ KONUSU DEĞİLDİR”
Suriye’den herhangi bir göç ya da transfer söz konusu değil. Aksine Türkiye’ye gelip yerleştiği ülkelere ve topraklara dönmek isteyenler 40-42 bin gönüllü ve inançlı olarak geri döndüler. Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Milletimiz, devletimiz, vatandaşlarımız dimdik ayaktadır. Bu yaraları iyileştireceğiz. Bu felaketin de üstesinden geleceğiz.”