Haber

CHP’nin kayıp çocuklar için kurduğu komisyon Aile Bakanı’na ulaşamıyor.

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından depremin ardından kurulan “Kayıp ve Refakatsiz Çocukları Depremde Takip Komisyonu” ilk raporunu hazırladı. Komite üyeleri CHP Milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Aysu Bankoğlu, Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı ön rapora göre, komitenin 3 gün süreyle açtığı ihbar hatlarına 39’u onaylanan 116 başvuru yapıldı. Komite Üyesi CHP’li milletvekilleri, görüşmek istedikleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a ulaşarak konuyla ilgili çalışmalarını bildiremiyor ve önerilerini sunamıyor.

Tebligatlar için sosyal medya hesabı açtıklarını ve telefon hattı olarak sabit telefon kullandıklarını anlatan heyet üyesi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, başvuranların hepsiyle bizzat görüşerek bilgileri teyit ettiklerini, ardından hastane ve hastane gibi kurumlardan bilgi aldıklarını söyledi. savcılığa başvurarak, tebligatlarda yer alan bilgiler doğrultusunda kişileri ilgili yerlere yönlendirdi.

“BAKANLIĞIN ÇALIŞMASI YETERLİ DEĞİL”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalarının yetersiz olduğunu anlatan Tanrıkulu, “Bir internet sayfası kurulmuş ama bu internet sayfasından kayıp çocukların takibi mümkün değil. “Sadece rakamlar var” dedi.

‘BAKANLIK BİLGİLERİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMALIDIR’

Kayıp ve refakatsiz çocuklarla ilgili hala çok sayıda soru olduğunu belirten Tanrıkulu, “Bu soruların yanıtlanması gerekiyor; Tedavisi biten çocuklar neredeydi, 0-3 yaş arası kendini ifade edemeyen çocuklar takip edildi mi, nasıl yapıldı, hangi çocuklar hangi hastanelerde yatırıldı, tedavi altına alınan çocukları sevk eden ambulansların kaydı var mı? enkazdan hastanelere kaldırıldı mı? Bu soruların cevapları verilmeli, cevaplar varsa şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

‘DNA KAYITLI MI, DNA EŞLEŞTİRME YAPILDI MI?’

Ölümlerin tamamının savcılıktan geçmediğini ancak kayıtsızca gömülen çocukların olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “DNA örneklerinin sağlıklı olup olmadığını şu anda bilmiyoruz. Mesela Hatay Valiliği ile görüştük. , kayıt yok dedi DNA örneği alınanlar arasında eşleştirme yapılmalı Bakın dün Ankara’da Etlik ve Bilkent Şehir Hastanelerini ziyaret ettik Tedavi gören çok çocuk var 16 yaşında erkek çocuk hastanede tedavi görürken hayatını kaybetti, kimliği belirlenmeden defnedildi, bunun gibi çok fazla örnek var” dedi.

‘AİLELERİN ÇOCUKLARINI BULABİLECEĞİ BİR SİSTEM KURULMALI’

Refakatsiz olduğu bilinen ve resmi kayıtlara geçen çocuklara ilişkin bilgilerin, hastane bilgilerinin, tedavileri tamamlandıysa bulundukları yerin internet sitesinde şeffaf bir şekilde yer alması gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Bir sistem kurulmalı. Ailelerin çocuklarını bulabilecekleri yer.”

‘4 MEP İLE AİLENİN BAKANINA 4 GÜN ULAŞAMIYORUZ’

Sezgin Tanrıkulu da konuyu görüşmek üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan 4 gün randevu almaya çalıştıklarını ancak alamadıklarını belirtti. Ne özel kaleminden ne de kendisinden bir yanıt geldi. Nihayet bugün bakanlığa gittik, bakanlık binasında olmasına rağmen bizimle görüşmedi.

Tanrıkulu, dertlerinin bu mesele üzerinden siyaset yapmak olmadığını belirterek, “Kendisinden aldığımız bilgileri kamuoyu ile paylaşmak, önerilerimizi iletmek ve bu konuda toplumda güven oluşturmak istiyoruz. Ama biz milletvekilleri olarak sorunun ne olduğunu söyleyerek ilgili bakana ulaşamıyorsak bu sorun nasıl çözülecek? Biz milletvekiliyiz ve hangi bakanla görüşsek görüşebilmeliyiz. Nezaketten bile geri dönmedi” dedi.

Meclis sözleşmelerinden birinin de iktidar veya muhalefet milletvekillerinin bakanlarla görüşebilmesi olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, “Meclis sözleşmeleri bozulmuş olabilir ama bakanla görüşme talebimizin kabul edilmemesi kabul edilemez. böyle bir dönemde geri döndü. Bu bakanların milletvekili olmamalarının sonucudur. Milletvekili ise Meclis’e gelir burada sorarız” dedi.

‘GEÇMİŞİN SUÇ VE KAYGILARI VAR, BAKANLIK ŞEFFAF OLMALI’

Çocuklar için endişe duymalarının bir nedeninin de AK Parti kurumlarına olan güvensizlikleri ve geçmiş tecrübeleri olduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Geçmiş uygulamaların sabıka kaydı var. Çocuk istismarı var, çocuklar tarikat yurtlarında kalıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurumlarına da güvensizlik var. Bazı kayıp çocukların güven açısından dibe vuran vakıf ve cemaat yurtlarında barındırıldığı bilgisi de basına yansıdı. Bu endişeler ortadayken, aileler de bu konudaki endişelerini dile getirirken bakanlığın şeffaf olması gerekiyor” dedi.

CHP’nin çocuklar için belirlediği ihbar limitleri artık sadece çocuk kayıplarını değil, tüm kayıp ihbarlarını artırıyor. Bildirimler için kurulan sosyal medya hesabı ve kullanılan telefon limiti şu şekildedir: @chpkayipcocuk, 03122074131

BAKAN YANIK NE DEDİ?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kimliği tespit edilemeyen, sağlık kurumlarında olduğu halde halen yoğun bakımda tedavi gören ve kimliği tespit edilemeyen çocukların olduğunu belirterek, “Mutlaka vardır. bulunmamasına rağmen bulunamayan çocuklar.”

hacibektashaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu